Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΦΥΛΑΚΕΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΥΛΑΚΤΟΥΣ;

ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ Όλοι δηλώνουν αθώοι για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Ένταση επικρατεί στην δίκη των πέντε κατηγορουμένων για την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάη από τις φυλακές Κορυδαλλού। Η δίκη άρχισε τελικά στις 5 ।30 το απόγευμα ενώ στο εδώλιο κάθονται τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο εξωτερικός φρουρός και ο χειριστής του ελικοπτέρου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε απόδραση. Συνολικά αναμένεται να καταθέσουν 19 μάρτυρες ενώ κανείς από τους πέντε κατηγορούμενους δεν δέχθηκε την ενοχή του. Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι οκτώ υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για δύο αρχιφύλακες, έναν υπαρχιφύλακα, τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δύο εξωτερικούς φρουρούς. Η δίκη στο Αυτόφωρο ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ, αλλά διακόπηκε για το μεσημέρι της Τρίτης. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κατήγγειλαν πρωτοφανείς ενέργειες ώστε να δικαστούν οι πέντε αργά χθες τη νύχτα στο αυτόφωρο. Yπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος των πέντε ατόμων για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένου. Δείτε σε βίντεο πώς έγινε η απόδραση των Παλαικώστα και Ρετζάη της 23ης Φεβρουαρίου 2009 Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, ο εισαγγελέας παρέπεμψε τους πέντε κατηγορούμενους να δικασθούν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο. Το δικαστήριο διέκοψε αργά το βράδυ και η δίκη θα επαναληφθεί το μεσημέρι της Τρίτης ενώ παρά τις διαμαρτυρίες των συλληφθέντων και των συγγενών τους το δικαστήριο διέταξε να παραμείνουν υποκράτηση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης. Δείτε το βίντεο Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε και έλαβε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο έθεσε ταυτόχρονα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Μια ανθρώπινη παιδική αλυσίδα σπάει τα "δεσμά" του Κορυδαλλού

Μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα θα σχηματίσουν τα παιδιά του Κορυδαλλού έξω από τις Φυλακές του Κορυδαλλού την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 στις 9 το πρωί. Ο Δήμος Κορυδαλλού και οι μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη παρουσία των φυλακών στη πόλη. Η πόλη δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Αυτό θα διαδηλώσουν οι μικροί μαθητές της πόλης ζητώντας το αυτονόητο: την ασφάλεια και την ηρεμία που έχουν οι συμμαθητές τους σε όλα τα σχολεία της χώρας. Η δεύτερη κινηματογραφική απόδραση απέδειξε ότι η παρουσία τους στην πόλη αποτελεί καθημερινό κίνδυνο και εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερα των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και στο μοναδικό αθλητικό κέντρο της πόλης δίπλα στις φυλακές. Το χθεσινό περιστατικό αποτελεί μια ακόμα αφορμή να δει η Πολιτεία και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες του Κορυδαλλού. Απέναντι στις ζωές αθώων πολιτών. Μετά μάλιστα και την ψήφιση του νομοσχεδίου αποσυμφόρησης των φυλακών ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης με επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ζήτησε την οριστική απομάκρυνση των φυλακών χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως μοναδική ευκαιρία. Μετά τη συγκέντρωση της θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια αντιπροσωπείας φορέων της πόλης με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας των 15μελών μαθητικών Συμβουλίων της πόλης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη στον οποίο θα τεθεί εκ νέου το αίτημα απομάκρυνσης των φυλακών στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Ακολουθεί το ομόφωνο Ψήφισμα για την απομάκρυνση των φυλακών που εξέδωσε το «Παιδικό Δημοτικό Συμβούλιο» στη συνεδρίασή της 22ας Ιανουαρίου 2009. ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Εμείς τα παιδιά- μέλη του Παιδικού Συμβουλίου Κορυδαλλού φωνάζουμε δυνατά: Δεν θέλουμε φυλακές στην πόλη μας . Δεν είναι δυνατόν οι φυλακές να βρίσκονται εκεί που μεγαλώνουμε εμείς, πηγαίνουμε σχολείο, στο χώρο που παίζουμε και αθλούμαστε. Δεν είναι δυνατό να ζούμε κάθε μέρα με φόβο και κίνδυνο. Όλα μαζί με μια φωνή εμείς τα παιδιά του Δήμου Κορυδαλλού ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των Φυλακών από το Δήμο μας. Ζητάμε επιτέλους από εσάς τους μεγάλους να κάνετε κάτι. Να κρατήσετε τις υποσχέσεις σας και να διώξετε τις φυλακές από την πόλη μας! Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ Δημοτικού Συμβουλίου Δημοτικού Συμβουλίου ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πάνος Καμένος για την πειρατεία στη θάλασσα

Πάνος Καμένος στον ΟΑΣΕ: Ελάτε στο Αιγαίο

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΑΝ

ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Τον πρόεδρο και ομάδα μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ προσκάλεσε στο Αιγαίο ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε μια εύστοχη κίνηση με στόχο να αποκτήσουν προσωπική αντίληψη των καθημερινών δυσχεριών που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα φυλάσσοντας τα Ευρωπαϊκά σύνορα από την παράνομη λαθρομετανάστευση.

-०-०-०-०-०-०-०-०-

Κατά τη διάρκεια της 8ης Χειμερινής Συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19-20 Φεβρουαρίου στη Βιέννη ο υφυπουργός μίλησε με θέμα την Πειρατεία και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Στην ομιλία του ο κ. Καμένος ανέφερε: Από το 1991, η ασταθής πολιτική κατάσταση, οι εμφύλιες συγκρούσεις και η ενδημική φτώχεια , έχουν οδηγήσει τη Σομαλία σε μια σύνθετη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον πληθυσμό της σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση. Η κατάρρευση της Σομαλικής κυβέρνησης το 1991, επέτρεψε τη λεηλασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας και εκατοντάδες αλιευτικά πλοία από όλο τον κόσμο πλημμύρισαν την περιοχή, τα οποία δρούσαν παράνομα στα Σομαλικά νερά. Αρκετά από τα αλιευτικά πλοία που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες, χρησιμοποιούνται σήμερα από τους πειρατές. Όλες οι προαναφερθείσες συνθήκες ευνόησαν τη δημιουργία πειρατικών ομάδων, που γνωρίζουν πολύ καλά τη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Σομαλίας και τον κόλπο του Αντεν. Οι ομάδες αυτές διαθέτουν την αναγκαία πολεμική εμπειρία αλλά και τον οπλισμό και τα μέσα για τις θαλάσσιες αυτές επιθέσεις. Το φαινόμενο της πειρατείας υπάρχει εδώ και αιώνες। Σήμερα το φαινόμενο της Πειρατείας έχει εστιασθεί σε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς δρόμους, έχει και πάλι μεγάλη έξαρση και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια νέα και σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Το 2008 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 293 περιστατικά πειρατείας. 49 από αυτά κατέληξαν σε ομηρία και 889 ναυτικοί κρατήθηκαν όμηροι. 32 ναυτικοί τραυματίσθηκαν, 11 σκοτώθηκαν και 21 αγνοούνται. Από τα 293 περιστατικά, 111 καταγράφηκαν στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και του κόλπου του Αντεν. Το λιγότερο 39 από αυτά κατέληξαν σε ομηρία. Οι συμμορίες των πειρατών που επιτίθενται στα πλοία είναι μικρές αλλά ανήκουν σε μεγαλύτερες “πειρατικές οργανώσεις” οι οποίες έχουν στρατιωτική οργάνωση και ανταλάσσουν χρήσιμες πληροφορίες μεταξύ τους (τύπο φορτίου, αριθμό μελών πληρώματος, πορεία) . Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το νέο modus operandi των κακοποιών। Τα περιστατικά πειρατείας στον κόλπο του Αντεν διαδραματίζονται σε μια περιοχή 1204 χιλιομέτρων, που τους παρέχει ιδανικές βάσεις για να εξαπολύουν γρήγορα τις επιθέσεις τους και να επιστρέφουν πίσω σε αυτές. Τα mother Ships που χρησιμοποιούν είναι μετασκευασμένα αλιευτικά με δυνατότητα πλεύσης σε ανοιχτές θάλασσες. Σαν αποτέλεσμα, ενώ - όχι πολύ καιρό πριν - συμβουλεύαμε τα πλοία για μεγαλύτερη ασφάλεια να περνάνε 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές, τώρα η επικίνδυνη ζώνη εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από την ακτή . Η κορυφαία δε αυτών των απεχθών επιχειρήσεων διαδραματίσθηκε 400 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κένυας στο super-tanker Sirious Star, γεγονός το οποίο μας επιβεβαιώνει οτι ελάχιστες περιοχές της ακτογραμμής μπορούν να θεωρηθούν πια ασφαλείς.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σήμερα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το φαινόμενο της πειρατείας είναι μεγάλα και μας πλήττουν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Ο κίνδυνος που διατρέχουν τα πλοία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χρήση της διώρυγας του Σουεζ, έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που ενώνει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Αραβική θάλασσα, τον Περσικό κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό. Ενδεικτικά από τη συγκεκριμένη περιοχή διακινείται προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη 11% του πετρελαίου. Οι οικονομικές επιπτώσεις στη Διεθνή Ναυτιλία είναι σοβαρές. Τα πλοία αναγκάζονται να αποφεύγουν το στενό του Μπαμπ Ελ Μαντεμπ και τη Διώρυγα του Σουέζ και να κάνουν τον γύρο της Αφρικής για να μεταφέρουν με ασφάλεια τα φορτία τους. Η συγκεκριμένη επιλογή ισοδυναμεί σε 12 με 15 περισσότερες ημέρες ταξιδίου που επιβαρύνουν σημαντικά το συνολικό κόστος ταξιδίου του πλοίου. Οι οικονομικές επιπτώσεις όμως, όσο μεγάλες και αν είναι, είναι ασήμαντες μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ναυτικοί, οι αλιείς και όσοι ταξιδεύουν σε αυτές τις θάλασσες. Κανένα μέτρο δε, ή τιμωρία, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ψυχική οδύνη, την αγωνία και την απελπισία που ένιωσαν αυτοί που υπήρξαν θύματα ομηρίας. Επίσης οι συνεχιζόμενες επιθέσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις αποστολές της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία, από πλοία που έχουν ναυλωθεί για το σκοπό αυτό από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme). Το γεγονός αυτό οδηγεί τους ήδη εξαθλιωμένους κατοίκους της χώρας να εκπατρίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα των γειτονικών χωρών υποδοχής, αλλά, και τη λαθρομετανάστευση στην Ευρώπη. Τέλος αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τμήμα των λύτρων ή των κλοπιμαίων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης των πειρατικών δικτύων με τρομοκρατικές οργανώσεις που θα ήθελαν να επωφεληθούν από τη γενικευμένη αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τμήμα των λύτρων επενδύεται στην αναβάθμιση του οπλοστασίου τους, στην διακίνηση ναρκωτικών και στο human trafficking. Η πειρατεία αν και είναι ένα φαινόμενο που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά πριν χιλιάδες χρόνια, σήμερα θεωρείται μια νέα απειλή η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και συλλογικά μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να διακυβεύσει σοβαρά την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών οδών. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει εάν τα περιστατικά της πειρατείας θα αυξηθούν ή θα ελαττωθούν τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συνθήκες που ευνοούν την έξαρση του φαινομένου της πειρατείας στην περιοχή του κόλπου του Αντεν καθώς και σε άλλες χώρες στον Ινδικό Ωκεανό , δε θα αλλάξουν σε τέτοιο βαθμό τα επόμενα χρόνια ώστε να επηρεάσουν και να μειώσουν τον αριθμό των περιστατικών. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Η κλιμάκωση των επιθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διέλευση των εμπορικών πλοίων, έθεσαν σε συναγερμό το σύνολο των Διεθνών Οργανισμών και υπηρεσιών που εμπλέκονται με την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοίας।

Τον Ιούνιο του 2007 το Συμβούλιο του ΙΜΟ υιοθέτησε πρόταση του Γενικού Γραμματέα Ευθύμιου Μητρόπουλου, για την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας εντός και εκτός των χωρικών υδάτων της Σομαλίας και ειδικότερα σε πλοία που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια. Επιπρόσθετα ο ΓΓ/ΙΜΟ εξουσιοδοτήθηκε να καλέσει το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, για να ζητήσει από την κυβέρνηση της Σομαλίας να λάβει πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το 2008 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να προχωρήσει στη λήψη συνεχόμενων αποφάσεων (1816, 1838, 1846 και 1851) για την καταστολή της πειρατείας στη Σομαλία, ενδεικτικό στοιχείο της σοβαρότητας της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί και της αποφασιστικότητας της διεθνούς Κοινότητας να λάβει μέτρα για την εξάλειψη του πειρατικού κινδύνου.

Να συσταθεί διεθνής ομάδα επαφής

Οι Αποφάσεις αυτές καλούν τα κράτη-μέλη να συνεργασθούν σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό επιχειρησιακό και νομικό) για την αποκατάσταση της ασφάλειας των θαλασσίων συγκοινωνιών στην περιοχή της Σομαλίας. Ιδιαιτέρως δε η προσφάτως υιοθετηθείσα Απόφαση 1851, ενθαρρύνει τα κράτη να συστήσουν διεθνή συντονιστικό μηχανισμό (Ομάδα Επαφής) για την επίτευξη αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ τους, σε όλες τις παραμέτρους που αφορούν στην αντιμετώπιση της πειρατείας. Στην Ομάδα θα συμμετέχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημαντικές ναυτιλιακές δυνάμεις και κράτη με ισχυρό περιφερειακό ρόλο. Σε επίπεδο ΟΗΕ, τον Ιανουάριο 2009, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής (συμμετοχή μεγάλων ναυτιλιακών χωρών , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) προκειμένου να εκτιμήσουν τις νεώτερες εξελίξεις του θέματος. Αποφασίσθηκε η σύσταση τεσσάρων Ομάδων Εργασίας οι οποίες θα εξετάσουν τις εξής επι μέρους ενότητες: 1. Διαχείριση και ανταλλαγή πληροφοριών, επιχειρησιακά ζητήματα και σύσταση περιφερειακού συντονιστικού κέντρου για την πειρατεία - Προεδρία ΗΠΑ 2. Νομικά ζητήματα – Προεδρία Δανία 3. Θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας – Προεδρία ΗΒ 4. Θέματα Επικοινωνιακής Τακτικής – Προεδρία Αίγυπτος Παράλληλα δε, στις 26/1/09 σε υψηλού επιπέδου συνάντηση 17 κρατών από τις περιοχές του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού, του κόλπου του Αντεν, της Ερυθράς Θάλασσας και από την ΕΕ, της Γαλλίας υπό τον ΓΓ του ΙΜΟ υιοθετήθηκε ένας Κώδικας Συμπεριφοράς (code of conduct) που αφορά στην καταστολή της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών εναντίον εμπορικών πλοίων στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στον κόλπο του Αντεν. Στο κείμενο γίνεται αναφορά και σε μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις για τη σύλληψη και προσαγωγή υπόπτων πειρατείας. Σε ό,τι αφορά την Ατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ είχε ήδη από την 15η Οκτωβρίου του 2008, αποστείλει στην περιοχή τη Μόνιμη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (Standing ΝΑΤΟ Maritime Group-SNMG II), ναυτικός σχηματισμός που απαρτίζεται από 7 συμμαχικά πλοία 6 κρατών-μελών της Συμμαχίας. Η αποστολή της Δύναμης αυτής ήταν μεικτή, δηλαδή να αποτρέψει πειρατικές επιδρομές και να προστατεύσει τα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επιχείρηση έφερε την ονομασία “ALLIED PROVIDER”. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΕ με βάση τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισε να ενεργοποιήσει ναυτική επιχείρηση με την ονομασία «ΑΤΑΛΑΝΤΑ». Οι ναυτικές δυνάμεις της ΑΤΑΛΑΝΤΑ ανέλαβαν από τις 8.12.2008 επιχειρησιακή δράση στη θάλασσα της Σομαλίας. Πρόκειται για την πρώτη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ και η αποστολή της είναι: Η προστασία των πλοίων που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια στην Σομαλία και των διερχόμενων εμπορικών πλοίων από πειρατικές επιθέσεις. Η επιτήρηση των χωρικών υδάτων της χώρας εκεί όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πειρατικών επιθέσεων Η λήψη των κατάλληλων μέτρων με σκοπό την καταστολή των πράξεων πειρατείας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αδιαμφισβήτητα η πειρατεία είναι μια νέα σοβαρή απειλή της διεθνούς ασφάλειας και γι αυτό το λόγο άλλωστε αντιμετωπίζεται ανάλογα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Οι διεθνείς επιχειρήσεις καταστολής του φαινομένου της πειρατείας είναι αναγκαίες για να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν στις θάλασσες αυτές και για τη διακίνηση του πετρελαίου και των εμπορευμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πειρατικές οργανώσεις έχουν πια τα χρήματα να επενδύσουν σε σύγχρονα, εξοπλισμένα και γρήγορα πλωτά μέσα, σε οπλισμό και υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακά μέσα. Είναι συμφέρον όλης της διεθνούς κοινότητας να συνεχίσει να αναπτύσσει συμφωνίες πολυεπίπεδων συνεργασιών που θα θεμελιώσουν γερές υποδομές (τόσο νομολογικές όσο και θεσμικές) που απαιτούνται και μέσα απο κυβερνητικές συμμαχίες - συμπεριλαμβανομένων και των συντονισμένων περιπολιών σε υψηλού κινδύνου περιοχές και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας - να μειώσουν τον κίνδυνο των απρόκλητων επιθέσεων σε αθώα εμπορικά πλοία.

Απειλούν την ανθρώπινη ζωή

Είναι μέγιστο όμως χρέος μας να εξαντλήσουμε ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα που μας προσφέρεται, μέσα από τους διεθνείς οργανισμούς προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων, για να αλλάξουμε τις συνθήκες αυτές που οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση και ευνοούν τη δημιουργία παράνομων ομάδων. Ομάδων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, την εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας. Τα ισχυρά κράτη, οφείλουμε να προσπαθούμε για τη δημιουργία πλαισίων στήριξης και ανάπτυξης των μη προνομιούχων χωρών, για την ευημερία των πολιτών τους, ώστε μακροχρόνια να εκλείψουν φαινόμενα όπως η πειρατεία και η λαθρομετανάστευση. Ως πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής ακτοφυλακής θα ήθελα να καλέσω τον πρόεδρο και ομάδα μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με στόχο να επισκεφθούμε τα σημεία του Αιγαίου από όπου καθημερινά το Ελληνικό λιμενικό σώμα με ενίσχυση Ευρωπαϊκών δυνάμεων ακτοφυλακής στα πλαίσια της FRONTEX, φυλάσσουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα από την παράνομη λαθρομετανάστευση ενώ ταυτόχρονα διεξάγουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όταν τα θύματα των διακινητών κινδυνεύουν στην θάλασσα.

Περπατώντας στο όρος Αιγάλεω

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

«ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ

ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ»

Από τον Δήμο Νίκαιας Ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο, θα παρουσιάσουν την έκδοση του λευκώματος «Περπατώντας στο Όρος Αιγάλεω» της Σκευούλας Τσελέκου και του Ηλία Μπαρούνη, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας. Η έκδοση αυτή, με την μορφή λευκώματος, παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από την χλωρίδα και την πανίδα του Όρους Αιγάλεω, το οποίο έχει περισυλλεγεί μετά από πολύχρονη δουλειά στο βουνό της πόλης μας. Οι συγγραφείς – μελετητές του λευκώματος αναδεικνύουν τις αντιθέσεις της φύσης, κατά την επέλαση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δίνουν την ελπίδα ότι δεν είναι ακόμη αργά να αποφευχθεί η οριστική καταστροφή του όρους. Ο Δήμος Νίκαιας θεωρεί την έκδοση του λευκώματος, σαν στήριγμα, όλων εκείνων που παλεύουν για την προστασία του φυσικού πλούτου του Δήμου μας και σε προέκταση της χώρας, από την άναρχη ανάπτυξη και κυρίως από την καταστροφική επέλαση των μεγάλων συμφερόντων. Τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι παραλίες… είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να μείνουν μακριά από «επενδυτές» και «αξιοποιήσεις» που στοχεύουν στην καταστροφή τους και στο κέρδος. Το λεύκωμα της Σκευούλας Τσελέκου και του Ηλία Μπαρούνη, θεωρούμε ότι είναι ένα φράγμα που υψώνεται μπροστά σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς των μεγάλων συμφερόντων και βρίσκουν σύμμαχους, όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ "ΔΡΥ"

Νοέλ Μπάξερ «Από δρυ παλιά κι από πέτρα» Απόσπασμα σε θεατρική μορφή (σελ 131-134)
Εξαιρετικές εντυπώσεις προκάλεσε η μεταφορά μικρού αποσπάσματος του βιβλίου: Από Δρυ παλιά και από Πέτρα, σε θεατρικό έργο। Η Νοέλ Μπάξερ, η συγγραφέας του βιβλίου, επέλεξε ένα χαρακτηριστικό σημείο - ένα από τα πολλά δυνατά σημεία του βιβλίου - και του έδωσε μορφή θεατρικού σεναρίου. Οι ηθοποιοί αν και ερασιτέχνες, κέρδισαν με την έκφραση και τον χρωματισμό της φωνής τους το πολυπληθές κοινό που κατέκλεισε την αίθουσα της λέσχης Βιβλίου "ΦΩΣ" των αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής. Αν εξακολουθείτε να διερωτάσθε γιατί θα πρέπει να βάλετε στη βιβλιοθήκη σας, αλλά πολύ περισσότερο στη ψυχή και στη καρδιά σας αυτό το βιβλίο, και γιατί θα πρέπει να το χαρίσετε αντί των μπιζού, των φλιτζανιών και των καλλυντικών στους φίλους και τις φίλες σας, δεν έχετε παρά να πάρετε αμέσως τώρα μια από τις σπάνιες "γεύσεις" του υπέροχου αυτού βιβλίου.
Όσο για τον νέο τρόπο παρουσίασης βίβλίου, που περιελάμβανε : ανάλυση, συνέντευξη με την συγγραφέα από επαγγελματία δημοσιογράφο και το θεατρικό απόσπασμα, πλαισιωμένο με αρχαϊκή μουσική που έδενε καταπληκτικά με την Ομηρική αναφορά, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πλέον "πιλότο" στη παρουσίαση βιβλίων στο εξής ώστε το κοινό να παρακολουθεί με ζωντανό ενδιαφέρον την εκδήλωση μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Θ. Κοντζόγλου
Αφηγητής: Στην Κερύνεια, η Πηνελόπη πληροφορείται από την Κατίνα, την μαγείρισσα του σπιτιού που την μεγάλωσε μαζί με την βάγια της, ότι την άνοιξη θα επιστρέψει για πάντα στο χωριό της, στο Ναρλίκιοϊ στα περίχωρα της Σμύρνης. Κατίνα: «Πηνελοπίτσα, θα σου φύγω.» Πηνελόπη: Τόσο απλά η Κατίνα μου το ανακοίνωσε. Ήταν το «χειμώνα μετά τον Τζόρτζιο». Ο χειμώνας του 1914. Πλησίαζαν Χριστούγεννα και ήμαστε με την Κατίνα στις φούριες μας, να ετοιμάσουμε τα χριστουγεννιάτικα σπιτικά γλυκά μας. Χτύπαγα στο γουδί την καρυδόψυχα όταν μου το ανακοίνωσε κι έμεινα εμβρόντητη. Κατίνα: «Λέω, μάτια μου, να επιστρέψω στο χωριό μου. Τα ‘φαγα τα ψωμιά μου. Λέω να πάω κατακεί, σπιτάκι μου να τελειώσω τη ζωή μου. Ε, τι λες;» Πηνελόπη: «Έλα, Κατίνα», τη μάλωσα, «έχεις πολύ δρόμο ακόμη μπροστά σου για να τελειώσει η ζωή σου.» Κατίνα: «Μα δε βλέπεις, μάτια μου, πως δεν με βαστάν τα πόδια μου; Πώς να τη βαδίσω;» Πηνελόπη: Το έβλεπα, ήταν αλήθεια ότι η Κατίνα είχε βαρύνει. Ταλαιπωριόταν από κιρσούς και παραπονιόταν πως πόναγαν τα γόνατά της. Με δυσκολία ανέβαινε από το κατώι στην τραπεζαρία για να μας σερβίρει, γι’ αυτό είχα αναλάβει εγώ το σερβίρισμα. Παιδευόταν να σηκωθεί κι από την καρέκλα, ενώ το βήμα της, κούτσα κούτσα, βαστώντας τον πάγκο της κουζίνας, δεν είχε καμιά σχέση με την αεικίνητη μαγείρισσα των παιδικών μου χρόνων. Θα έπρεπε λοιπόν ως ένα βαθμό να είμαι προετοιμασμένη. Όμως, όπως και με την Ευρύκλεια, είχα την παράλογη αίσθηση ότι η Κατίνα θα ήταν δίπλα μου για πάντα. Δεν μπορούσα να φανταστώ, πόσο μάλλον να δεχτώ, πως θα υπήρχε μέρα που δεν θα έβρισκα την Κατίνα στην κουζίνα. Υποσυνείδητα, κάτω κάτω, βαθιά, ίσως ήμουν προετοιμασμένη. Στην επιφάνεια όμως, εκεί που σπάνε οι τρικυμίες, δεν ήμουν. Είναι διαφορετικό να περιμένεις ένα νέο που θα σε λυπήσει από το να το υποδέχεσαι. Κατίνα: «Το έχω ανακοινώσει στα αφεντικά. Την άνοιξη, πρώτα ο Θεός, αν μπορώ ακόμη να περπατήσω, θα αναχωρήσω!» Πηνελόπη: Επέστρεψα στο γουδί μου και βάλθηκα να χτυπάω την καρυδόψυχα ώσπου την έλιωσα. Τι άλλαξε; (Παύση) ... Πηνελόπη: Τις μέρες που ακολούθησαν, είχε κολλήσει στο μυαλό μου μια μελλοντική εικόνα, τόσο αληθοφανής, σαν να ήταν ήδη πραγματικότητα: Κατέβαινα στην κουζίνα και ήταν άδεια. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος της Κατίνας. Είχε πάρει τις όμορφες μυρωδιές της, το ξύλινο κουτί με τα μπαχαρικά της και το κόκκινο γεράνι της κι είχε φύγει. Αρχίσαμε λοιπόν να μετράμε πάλι τις μέρες και να παρακολουθούμε τον καιρό, να δούμε την άνοιξη να’ ρχεται για να ταξιδέψει αυτή τη φορά η Κατίνα για τη Σμύρνη. Άνοιγα το πρωί το παράθυρο και κοίταζα τα δέντρα της αυλής, μήπως μπουμπουκιάσουν πριν από την ώρα τους για να τα μαλώσω. «Κι εγώ, Κατίνα;» Απελπιζόμουν όσο πλησίαζε η μέρα της αναχώρησής της. Κατίνα (χαμογελώντας λυπημένα): «Εσύ, Πηνελόπη, θα ζήσεις τη ζωή σου. Και δεν θα ‘ναι σαν τη δική μου. Σίγουρα όχι». Ομηρική παρεμβολή (ανδρική φωνή): Ως οι μέν τοιαύτα προς αλλήλους αγόρευον. Οι δ’ επεί ούν παυσάντο πόνου τετύκοντό τε δαίτα, Εξείης έζοντο κατά κλισμούς τε θρόνους τε. Η ίδια παρεμβολή σε μετάφραση (διαφορετική ανδρική φωνή): Τέτοιες κουβέντες έκαναν μιλώντας μεταξύ τους. Και τις δουλειές σαν τέλεψαν κι ετοίμασαν τραπέζι, αράδα πήγαν στα θρονιά και στα σκαμνιά να κάτσουν. Πηνελόπη: «Πίστευα ότι πάντα θα είμαστε μαζί», εξομολογήθηκα στην Κατίνα και τράβηξα από τον ήλιο το σκαμνί μου. Κατίνα: «Θα είμαστε μαζί! Θα είμαστε μαζί όσο έχεις μια θέση στην καρδιά σου.» Πηνελόπη: «Δεν φτάνει», παζάρεψα. «Και σε ποιόν θα βρίσκω καταφύγιο στις στενοχώριες μου, ε;» Κατίνα: «Θα σου πω. Σαν θα ‘χεις στεναχώρια, θα βρίσκεις καταφύγιο στην κουζίνα και θα ‘ναι, μάτια μου, σαν να βρίσκεις καταφύγιο σ’ εμένα. Στην κουζίνα σου θα μ’ ανταμώνεις, ναι, γιαβρούμ. Θα κάνεις μπακλαβάδες, θα κάνεις κανταϊφια, θα κάνεις όλα τα γλυκά τα σιροπιαστά που σου ‘μαθα, πολυσιροπιασμένα. Για να γευτείς ξανά τη ζωή σου γλυκιά. Καλά;» Πηνελόπη: Ένευσα «καλά» και αναστέναξα. Η Κατίνα σηκώθηκε από το σκαμνί της με χίλιους κόπους και μου είπε: Κατίνα: «Έτσι έκανα κι εγώ.» (Παύση) Πηνελόπη: Η Κατίνα ήταν αυτή που μου έφερε το νέο. Κατίνα: «Σου ‘χω νέα, παιδί μου, σου ‘χω νέα, τάξε μου!» Πηνελόπη: Για πότε η Κατίνα ανέβηκε από το κατώι στο υπνοδωμάτιό μου ξεχνώντας κιρσούς και πονεμένα γόνατα! Μπήκε σαν τον φουριόζο άνεμο και με ξύπνησε σκουντώντας με. Κατίνα: «Ξύπνα, καλή μου Πηνελόπη! Μάντεψε ποιός ήρθε!» Πηνελόπη: «Ποιός;» απόρησα και ανασηκώθηκα στο κρεβάτι μου. Με τράβηξε από το νυχτικό προς το μέρος της και μου το αποκάλυψε στο αυτί. Έλαμπε ολόκληρη. Κατίνα («λάμποντας»): «Ο κύριος Σάρεϊ. Ο γιος!» Ομηρική παρεμβολή: Γρήυς δ’ εις υπερώ’ ανεβήσετο καγχαλόωσα, δεσποίνη ερέουσα φίλον πόσιν ένδον εόντα. Γούνατα δ’ ερρώσαντο, πόδες δ’ υπερικταίνοντο. Στη δ’ αρ’ υπέρ κεφαλής και μιν προς μύθον έειπεν. «Έγρεο, Πηνελόπεια, φίλον τέκος, όφρα ίδηαι οφθαλμοίσι τεοίσι, τα τ’ έλδεαι ήματα πάντα. Ήλθ’ Οδυσεύς και οίκον ικάνεται οψέ περ ελθών Η ίδια παρεμβολή σε μετάφραση: Στ’ ανώι ανέβηκε η γριά, χαρούμενη, να φέρει τα συχαρίκια στην Κυρά, πως έφτασε ο καλός της. Τα πόδια της δυνάμωσαν κι οι φτέρνες της χτυπούσαν κι απάνω απ’ το κεφάλι της πάει στέκει και της είπε. «Ξύπνα, παιδί μου, γλήγορα, καλή μου Πηνελόπη, να ιδείς εκείνα πόλπιζες και χρόνια λαχταρούσες. Ήρθε ο Δυσέας με καιρό και βρίσκεται στο σπίτι. Πηνελόπη: Πετάχτηκα από το κρεβάτι μου. Από το απότομο ξύπνημα και το αναπάντεχο νέο, δάκρυζαν τα μάτια μου. Αγκάλιασα την Κατίνα και την ταρακουνούσα ζητώντας να μου τα πει όλα. Ομηρική παρεμβολή: Ως έφαθ’, η δ’ εχάρη και από λέκτροιο θορούσα γρηί περιπλέχθη, βλεφάρων δ’ από δάκρυον ήκεν, και μιν φωνήσασ’ έπεα πτερόεντα προσηύδα. Η ίδια παρεμβολή σε μετάφραση: Είπε, κι εκείνη χάρηκε και πήδηξε απ’ την κλίνη και τη γριούλα αγκάλιασε, στα δάκρυα βουτημένη, κι έτσι με λόγια πεταχτά της είπε κράζοντάς την. Πηνελόπη: «Έλα, Κατινίτσα μου, έλα, πες μου τα όλα, να χαρείς!» Έτσι έμαθα ότι ήρθε στη ζωή μου ο Τζόνι Σάρεϊ. Από την αγαπημένη μου Κατίνα.

ΚΥΠΡΟΣ: ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

Φόβος και τρόμος στην Καρπασία και στο ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Αναδημοσίευση από το infognomonpolitics Έμειναν οι τελευταίοι από τους τελευταίους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο να περιμένουν τους αέναους ηλιακούς κύκλους για να έρθει η ελευθερία. Η φετινή πλούσια σε βροχές χρονιά στην περιοχή της Καρπασίας δεν πρασίνισε με στάχια τους κάμπους. Οι κατακτητές απαγόρευσαν στους εγκλωβισμένους Καρπασίτες, όπως το απαγορεύουν κάθε χρόνο, να σπείρουν τα χωράφια σε ακτίνα μεγαλύτερη από τρία μίλια από το κέντρο του χωριού. Οι λιγοστοί παλιοί, που κράτησαν στο όνομά τους...τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης, κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να οργώσουν και να σπείρουν τα χωράφια τους. Τώρα κατά πόσο θα τα θερίσουν κι όλας, τα Μεχμετζίκ και οι έποικοι το γνωρίζουν. Στο χωριό οι έποικοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές. Επιβάλλουν στους ντόπιους τις συνήθειές τους και τους εκβιάζουν να μιλούν τη γλώσσα τους. Όποιος αποφεύγει τα Τουρκικά έχει πρόβλημα, όποιος τα ομιλεί κερδίζει συμπάθειες και αποδοχή από τους ψευδοαστυνομικούς και τους εποίκους. Η ελληνική γη της Καρπασίας γέμισε κουβαλητό στοιχείο από την Ανατολία. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή, διαβεβαίωσε τους εποίκους ότι η γη της Καρπασίας δεν πρόκειται να αποδοθεί ποτέ στους Έλληνες σε οποιαδήποτε συμφωνία. «Θα κάνουμε αυτήν τη γη -φέρεται να τους είπε- ως την Αγία Νάπα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».Οι κατοχικές «Αρχές» σπεύδουν και γκρεμίζουν τα σπίτια μόλις παρουσιάσουν προβλήματα. Ακολούθως «δημεύουν» τη γη και την παραχωρούν χαριστικά σε εποίκους. Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως να αναμένουν τους Ελληνοκυπρίους να αποθάνουν, για να βάλουν χέρι και στο τελευταίο τους βιος, το σπίτι τους. Στο ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου υπάρχει τουρκική επιγραφή και σημαίες του ψευδοκράτους και του Αττίλα. Το σχολείο, αν και καθαρά ελληνικό, βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση του ψευδοϋπουργείου παιδείας που το αντιμετωπίζει ως μειονοτικό. Οι ομιλίες επιτηδευμένων ξένων στο σχολείο και η όλη τακτική που ακολουθείται στα εκπαιδευτικά θέματα, προκάλεσαν την αντίδραση των ηρωικών εγκλωβισμένων που νιώθουν ότι «αφελληνίζονται» ή ότι, το λιγότερο, εξωθούνται να επιδεικνύουν ανοχή στην κατοχή. Καλούνται από τους διάφορους ξένους και ντόπιους επαναπροσεγγιστές να κάνουν ανοίγματα στους εποίκους και στις «Αρχές» του ψευδοκράτους για να γίνεται, έτσι όπως τους εξηγούν, ευκολότερη η συμβίωση και η συνδιαλλαγή.Κατάλογοι με ανεπιθύμητους Το κατοχικό καθεστώς διατηρεί λίστες ανεπιθύμητων στο Ριζοκάρπασο. Ο Νίκος Φαλάς έχει πέντε χρόνια να επισκεφθεί το χωριό του και τους τάφους των συγγενών και των φίλων του. Η μητέρα του και ο αδελφός του έφυγαν για τον άλλο κόσμο χωρίς να δουν ελεύθερη την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Στόχος σήμερα των κατοίκων του Ριζοκαρπάσου είναι η διατήρηση των ελληνικών χαρακτηριστικών του τόπου. Χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς συμβιβασμό με τα κατοχικά δεδομένα, οι 20 και πλέον οργανώσεις των Καρπασιτών ζητούν να παρουσιάζεται αυτούσια η αλήθεια. Με το ξεθωριασμένο μπλε χρώμα του χειμώνα, όπως αυτό στον ουρανό και τη θάλασσα της πατρίδας, τα παιδιά ζωγράφισαν μια ελληνική σημαία στον πίνακα. Κάποιοι γνωστικοί τα συμβούλεψαν ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί εξοργίζει τους Τούρκους, που παρακολουθούν τη λειτουργία του σχολείου. Μ’ αυτή την αγωνία μίλησαν και οι Καρπασίτες εκπρόσωποι στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Τι γραμμή θα ακολουθηθεί, τελικά, θα το αποφασίσουν οι πολιτικοί ταγοί αφού, όμως, προηγουμένως καλέσουν τους εγκλωβισμένους να σφίξουν και πάλι την καρδιά τους.

ΦΥΛΑΚΕΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΘΕΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2-0
Οι κρατούμενοι μένουν στη φυλακή γιατί δεν έχουν
που να πάνε δηλώνει ο Στεφανάκος
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Το χρονικό των κινηματογραφικών αποδράσεων παρουσιάζει το nextok.blogspot.com 4 Ιουν 2006 : Ελικόπτερο προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού αιφνιδιάζοντας του εργαζόμενους εντός και εκτός των φυλακών αλλά και τους περίοικου. Οι εντός των φυλακών πίστεψαν ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πραγματοποιούσε ...αιφνιδιαστική επίσκεψη ή αλλιώς έφοδο στις φυλακές. Σκόνη σηκώνεται από τη φοβερή καθαριότητα που επικρατεί στο προαύλιο με αποτέλεσμα να χαθεί η ορατότητα από τις σκοπιές που έχασαν επίσης τη δυνατότητα να δουν τους δύο βαρυποινίτες να επιβιβάζονται ως VIP στο ιδιωτικό ενοικιαζόμενο ελικόπτερο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ακόμα και πριν μερικές ημέρες στο δικαστήριο ο χειριστής του ελικοπτέρου, ο ίδιος απειλούνταν με ένα όπλο στον κρόταφο αλλά και με μια χειροβομβίδα που είχε απασφαλιστεί.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι VIP επιβάτες αποβιβάζονται στο Σχιστό αφήνοντας ένα σουβενίρ στον χειριστή που δεν είναι άλλο από το κομπολόϊ του περιβόητου Βασίλη Παλαιοκώστα. Με μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες αναχώρησαν με κατεύθυνση προς τον Σκαραμαγκά . Ιούνιος 2006: Ο τότε ότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας επιστρέφει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και γεμάτος οργή ανακοινώνει τη διενέργεια ΕΔΕ. Μία ημέρα μετά αρχίζουν να γίνονται γνωστές τόσο οι προειδοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για μεταγωγή του Βασίλη Παλαιοκώστα σε άλλες φυλακές αλλά και η αναφορά του εκτελούντος χρέη διευθυντή Ιωάννη Ανέστη, με την οποία και αυτός ζητούσε τη μεταγωγή του Β. Παλαιοκώστα. 8 Σεπτέμβριος 2006: Πρόδρομο της Βοιωτίας, 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα συνελήφθη ο Αλκέτ Ριτζάι, 32 ετών Φεβρουάριος 2007: Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε από την Αστυνομία η δικογραφία για την απόδραση. Λίγες ημέρες πριν, είχε πιστοποιηθεί το γεγονός ότι ο Ριτζάι είχε φιλοξενηθεί σε διάφορα κρησφύγετα από την Κορινθία(σ.σ. εκλογική περιφέρεια του Αναστάση Παπαληγούρα: Άσχετο αλλά το λέμε έτσι για την ιστορία) μέχρι τη Βοιωτία, αμέσως μετά την απόδραση. Διώξεις ασκήθηκαν λίγες ημέρες μετά την παράδοση της δικογραφίας :Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, αρπαγή, αεροπειρατία, οπλοφορία σε αεροσκάφος, παράνομη οπλοφορία, απόδραση κρατουμένου και πολλά άλλα. Σε αυτήν αναφέρεται και ο Στεφανάκος. Ιούνιος 2007: Ένας χρόνος μετά τη πρώτη απόδραση. Λίγες εβδομάδες πριν ειδικοί φρουροί, στη Θεσσαλία, στις Χαλκιάδες, ειδικοί φρουροί εντόπισαν μία κλεμμένη BMW με δύο επιβάτε. Αντάλλαξαν πυροβολισμούς και το κλεμμένο αυτοκίνητο εξαφανίστηκε. Οι πληροφορίες ότι επρόκειτο για τον Β. Παλαιοκώστα οδήγησαν σε μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση και μόνιμη εγκατάσταση δυνάμεων ΕΚΑΒ κυρίως στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Φοβούνταν ακόμα την πιθανή επανασύνδεση του Παλαιοκώστα με έναν παλιό και δοκιμασμένο φίλο του, τον Μιχάλη Μακρυγιάννη που είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο της Κρήτης και δεν επέστρεψε. Ιανουάριος 2008: Συνελήφθη ο επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων Βασίλης Στεφανάκος. Κατηγορήθηκε για την οργάνωση της απόδρασης. Η δικογραφία ανέφερε ότι αυτός νοίκιασε το ελικόπτερο έναντι 20।000 ευρώ. Ο Στεφανάκος είναι το πιο ηχηρό όνομα στον κόσμο της παρανομίας μετά τον αφανισμό της οικογένειας Γρηγοράκου. 20 Αυγούστου 2008: Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Αναζητούνταν ως συμμετάσχων στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά. Συνελήφθη στο κρησφύγετο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απαγωγή, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 25 χλμ. από τη Θέρμη, μετά από έφοδο της Αστυνομίας. Εκτός του Παλαιοκώστα στο κρησφύγετο συνελήφθη και ακόμα ένας συνεργός. Νωρίτερα είχε συλληφθεί στα Χανιά της Κρήτης, ένα άτομο, και ακόμη ένα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θεωρούνται από την Αστυνομία συνεργοί στην υπόθεση της απαγωγής. 17 Ιανουαρίου 2009: Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Πειραιά, ξεκινά η δίκη συνολικά 13 ανθρώπων για την απόδραση της 4ης Ιουνίου 2006. Στις 10 Μαίου είχε προηγηθεί η μεταγωγή του από τις φυλακές Κέρκυρας όπου κρατούνταν τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της δίκη. Το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνούσε τις 200 σελίδες.
ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ: ΘΑ "ΦΥΓΩ" ΚΙ ΕΓΩ...
22 Φεβρουαρίου 2009: Η τραγελαφική ιστορία επαναλαμβάνεται. Κανείς δεν πιστεύει ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Ακόμα και οι αστυνομικοί που επιβεβαιώνουν την πληροφορία είναι σκασμένοι στα γέλια - χωρίς υπερβολή. Η Ελλάδα γελοιοποιείται στην υφήλιο με έναν μοναδικό τρόπο: Οι ίδιοι πρωταγωνιστές, δραπετεύουν ξανά, από τις ίδιες φυλακές και πάλι με ενοικιαζόμενο ελικόπτερο. Οι εργαζόμενοι στις φυλακές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι ανα πάσα στιγμή είναι δυνατόν να τριτώσει το ρεζιλίκι. Ο κ. Στεφανάκος μέσα από τις φύλακές διατείνεται ότι: Εάν ανοίξουν οι πόρτες των φυλακών μόνον καμιά εικοσαριά κρατούμενοι θα φύγουν. Οι άλλοι δεν έχουν που να πάνε. Προσθέτει επίσης ότι εάν δεν δικαιωθεί από το δικαστήριο όπου δικάζεται αυτές τι μέρες, θα φύγει και αυτός. Αυτός έχει που να πάει!

infognomonpolitics: "Μ' ένα σμπάρο δυο τριγώνια" ο στόχος του Ερντογάν για Κυπριακό και Ε.Ε.

infognomonpolitics: "Μ' ένα σμπάρο δυο τριγώνια" ο στόχος του Ερντογάν για Κυπριακό και Ε.Ε.
Θα κάνουν τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου γενίτσαρους;

Αναδημοσίευση από : infognomonpolitics Ενημερωτικό ιστολογικό με βαρύτητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ αρέσκονται να αποκαλούν τους εγκλωβισμένους μας, ηρωικούς. Το κάνουν όχι γιατί το εννοούν ή επειδή συνειδητοποιούν την ηρωική, πράγματι, προσπάθειά τους να παραμείνουν στα χωριά και στις περιουσίες τους. Οι εγκλωβισμένοι είναι ήρωες επειδή δίνουν τη μάχη της ύπαρξης του Ελληνισμού στα κατεχόμενά μας. Δεν χρειάζονται, συνεπώς, ούτε πολιτικές γαλιφιές ούτε κομματικές φιοριτούρες. Απαιτούν, όμως, και δικαιούνται σεβασμού για τα δεινά, τους κινδύνους και τις απειλές, που καθημερινά βιώνουν εξαιτίας της τουρκικής κατοχής και του τέρατος του...εποικισμού. Αυτόν το σεβασμό, το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός τον αρνούνται στους εγκλωβισμένους. Διότι αν τους σέβονταν, δεν θα τους προκαλούσαν με τόση βαναυσότητα. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να εξηγήσει στους πολίτες: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε να απαιτήσει όπως ανεβαστούν στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θεατρικά έργα, που προσβάλλουν και ταυτόχρονα υπονομεύουν το φρόνημα των παιδιών και των γονιών τους; Αν ο Υπουργός θέλει επαναπροσέγγιση, ας ξεκινήσει πρώτα με επαναπροσέγγιση μεταξύ των Ελλήνων, όχι με τους εποίκους! Διότι αυτό απαιτούν από τα Ελληνόπουλα της Καρπασίας: Να κάνουν επαναπροσέγγιση με τους εποίκους, που κάθε μέρα τούς απειλούν, τους εκφοβίζουν, τους τρομοκρατούν. Με ποιο σκεπτικό, κύριε Υπουργέ, απαιτείτε από τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να ντυθούν τουρκάκια για να ανεβάσουν ένα θεατρικό συνονθύλευμα και να το παίξουν ενώπιον των κατοχικών αρχών και των εποίκων; Με ποιο δικαίωμα μερικοί εκπαιδευτικοί το παίζουν επαναπροσεγγιστές αναλώμασι των θανάσιμων κινδύνων, που αντιμετωπίζουν τα Ελληνόπουλα του Ριζοκαρπάσου; Ποιοι είναι αυτοί οι άθλιοι, οι οποίοι κάρφωσαν στις κατοχικές αρχές τις αιτιολογημένες αντιδράσεις γονιών, που δεν ήθελαν τα παιδιά τους να παίξουν ως τουρκάκια ή να τραγουδούν τραγούδια στα τούρκικα; Διότι συμβαίνει και αυτό το πρωτοφανές: Υποχρέωσαν τα Ελληνόπουλα να εκμάθουν για να τραγουδήσουν τρία παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στα τούρκικα! Προκαλούμε τον Υπουργό Παιδείας: Γιατί οι μαθητές του τουρκικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου δεν τραγουδούν κι εκείνοι ελληνικά τραγούδια; Τι απάντηση μπορεί ο Υπουργός να δώσει σε εγκλωβισμένους γονείς, που με οργή απορρίπτουν τις μεθοδεύσεις κομματικής εκμετάλλευσής τους; Αυτοί οι γονείς με νύχια και με δόντια διαβιούν στην κατεχόμενη Καρπασία. Είναι υπερήφανοι που κάνουν αυτόν τον άνισο αγώνα και διά της παρουσίας τους διατρανώνουν την από χιλιετηρίδων ύπαρξη του Ελληνισμού σ' εκείνα τα χώματα. Γιατί, λοιπόν, αυτοί οι ήρωες επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως υποχείρια κομματικής πολιτικής και τα παιδιά τους να μετατραπούν σε γενίτσαρους; Το έργο, «Το Ποτάμι», υποβάλλει την αποδοχή της διχοτόμησης και των κατοχικών τετελεσμένων. Και το άλλο, «Παρουσιάζοντας την εμπειρία», υποβάλλει την εθνική αυτοπαραίτηση και την προσαρμογή στους κατακτητές. Τα Ελληνόπουλα της Καρπασίας ποια σχέση μπορεί να έχουν με τα παιδιά των εποίκων;Σήμερα, η Επιτροπή Παιδείας συνέρχεται κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει το θέμα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Ας σταλούν δύο ηχηρά μηνύματα προς επιτήδειους κομματικούς κράχτες: Πρώτον, να αφήσουν όλοι το Γυμνάσιο και τα Ελληνόπουλα στην ησυχία τους. Δεύτερον, ναι, τα παιδιά δικαιούνταν να ανεβάσουν το θεατρικό έργο της επιλογής τους και όχι όσα επιτάσσει η κομματική επιτηδειότητα. Κυρίως: Κόμματα και Κυβέρνηση να σεβαστούν και να διαφυλάξουν, ενισχύοντες παντοιοτρόπως, τον αγώνα και την αντίσταση των εγκλωβισμένων Ελλήνων. Μόνον αυτά. Τίποτε άλλο. Αναρτήθηκε από skal στις 6:13 μμ Ετικέτες Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κύπρος, Τουρκία 2 σχόλια: sub92 είπε... Βαρέθηκα πια τους Έλληνες που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα και που δεν άφησαν την Καρπασία έξω από το επίπεδο του κομματικού ανταγωνισμού. Τέτοια προβλήματα απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και σε τελική ανάλυση δεν τους δίνεις διάσταση που δεν έχουν. Το αντίθετο κοιτάς μέσα από πράξεις και ενέργειες να ανακουφίσεις την ζωή των παγιδευμένων 19 Φεβρουάριος 2009 7:35 μμ Ανώνυμος είπε... Βιάζονται να ανεβάσουν αυτό το "Ποτάμι", γιατί φοβούνται το άλλο το Ποτάμι , το τεράστιο, το δικό τους ,που ανεβαίνει και φουσκώνει μη τους παρασύρει; 20 Φεβρουάριος 2009 3:40 μμ

Μειονοτικά σωματεία στη Θράκη

ζητούν με προσφυγές

αναγνώριση του όρου «τουρκικός»

Αναδημοσίευση από το "Ας μιλήσουμέ επιτέλους" Έγινε η πρώτη δίκηστο ΠρωτοδικείοΞάνθηςΣτα δικαστήρια έχουν προσφύγει σωματεία της μειονότητας στη Θράκη επιδιώκοντας να τους αναγνωριστούν ο όρος «τουρκικός» μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την άνοιξη του 2008, που έκρινε ότι στις... υποθέσεις για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και την «Πολιτιστική Ένωση Τούρκων Γυναικών» με έδρα την Κομοτηνή υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης όσον αφορά την ελευθερία της συνέλευσης και του συνεταιρίζεσθαι.Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω σύλλογοι παρά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δεν έχουν σταματήσει ουδόλως τη λειτουργία τους ενώ από ακραίους κύκλους της μειονότητας επιχειρήθηκε μετά την παραπάνω απόφαση να υπάρξει ντε φάκτο λειτουργία τους με τον όρο «τουρκικός».Τελικά όμως επικράτησαν πιο διαλλακτικές σκέψεις με την προσφυγή των σωματείων στα ελληνικά δικαστήρια. Ετσι η πρώτη προσφυγή έγινε και συζητήθηκε προχθές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης από τη λεγόμενη «Τουρκική Ενωση της Ξάνθης» ζητώντας να ανακληθεί απόφαση που εκδόθηκε το 1986 και προέβλεπε την διάλυσή της κάτι που επικυρώθηκε αργότερα και από τον Αρειο Πάγο.Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Γούναρης, που εκπροσώπησε τον νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, δήλωσε ότι η ελληνική πολιτεία σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις των διεθνών οργάνων, των διεθνών δικαστηρίων και βεβαίως τηρεί και διατηρεί την ελληνική νομιμότητα έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη και στα δικαστήρια της χώρας.Στη δίκη παρενέβη και η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και ο δικηγόρος της Γιάννης Χατζηαντωνίου υποστήριξε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ελλιπής, διότι δεν έκρινε το σύνολο των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή του Εφετείου, του Αρείου Πάγου κ.λπ., αλλά μόνο την πρωτόδικη.Επίσης έκρινε μόνο μια πλευρά του σωματείου, την πολιτιστική κι όχι άλλες π.χ. πολιτικές, που ζητούν λίγο ή πολύ μέσα από το καταστατικό του την εφαρμογή των παρακαταθηκών του Κεμάλ Ατατούρκ κ.λπ.Η επόμενη δίκη είναι στις 9 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείου Ροδόπης, όπου έχει προσφύγει η αυτοαποκαλούμενη «Πολιτιστική Ενωση Τούρκων Γυναικών Θράκης». WAU_classic('zclz3puavuo0') Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »

ΦΥΛΑΚΕΣ: ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ

Από το πρωί το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέδιδε ότι θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο

Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Με απόφαση του τριμελούς δικαστηρίου Πειραιά, παραμένουν υπό κράτηση οι πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή με πρόθεση, στην απόδραση των Παλαιοκώστα και Ρεζάη. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2।00 το μεσημέρι καθώς διεκόπη πριν καλά καλά αρχίσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου. Στην απόφαση για την προσωρινή κράτηση των πέντε, αντέδρασαν έντονα συγγενείς που παρευρίσκονταν στη δίκη με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση που συνοδεύθηκε από τη λιποθυμία της μητέρας του νεαρότερου κατηγορούμενου. Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Δημήτρης Τσοβόλας, απέδωσε σε επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης τη επίσπευση της δίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα 30-35 χρόνια που ασκεί τη δικηγορία, ποτέ δεν βρέθηκε στην ανάγκη να βρίσκεται στα δικαστήρια μεσάνυχτα. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη παρά να καλύψει τις δικές της ευθύνες. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο κ. Ντάλτας, επίσης συνήγορος κατηγορούμενου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι από το πρωί το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδίδεται σε διαρροές όπως αυτή που αναφέρει ότι μεγάλο χρηματικό ποσό βρέθηκε στον λογαριασμό ενός εκ των συλληφθέντων. Να σημειωθεί ότι από τις 8.00 το απόγευμα που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά οι πέντε κατηγορούμενοι, τέσσερις εργαζόμενοι στις φυλακές και ο χειριστής του ελικοπτέρου, και αμέσως μετά την απόφαση της εισαγγελέα να τους παραπέμψει στο αυτόφωρο, οι δικηγόροι ξεκίνησαν έναν αγώνα φωτοτυπίας του κατηγορητηρίου προκειμένου να ενημερωθούν για να καταφέρουν να υπερασπίσουν τους πελάτες τους. Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι η παραπομπή των συλληφθέντων στο αυτόφωρο, είχε ανακοινωθεί ανεπίσημα από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι από τη πρώτη στιγμή της απόδρασης, το Γραφείο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, ενημέρωνε ότι την διενέργεια της προανάκρισης διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και παρέπεμπαν τους δημοσιογράφους στο αντίστοιχο Γραφείο Τύπου για ενημέρωση. Αυτά για την ιστορία.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Πως η κυβέρνηση κρύβεται από τις εκάστοτε ευθύνες της;

- Παραιτήθηκε ο Δικαιοσύνης; Γιατί;

- Διότι πήγε κυνήγι μέ εξέχοντα δικαστή!

- Στην Ελλάδα; Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης;

- Ποια Ελλάδα; Είδες ποτέ στην Ελλάδα να παραιτείται υπουργός; Ο Ισπανός Υπουργός Δικαιοσύνης Μαριάνο Φερνάντεθ Μπερμέχο, παραιτήθηκε σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2009 διότι πήγε για κυνήγι με εξέχοντα δικαστή, καθώς και για την απεργία των δικαστών στην Ισπανία, την περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η πρώτη του κλάδου τους.Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Μπερμέχο ότι πήγε για κυνήγι στην Ανδαλουσία με τον Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που κάνει έρευνες για σκάνδαλο διαφθοράς μεταξύ των συντηρητικών.Ακόμη, τον κατηγορεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 4.000 ευρώ επειδή δεν είχε άδεια για κυνήγι στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας όπου είχε πάει.Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι είχε κατ' επανάληψη ζητήσει από τον υπουργό να παραιτηθεί κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή στην Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία. Ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Μαριάνο Φερνάντεθ Μπερμέχο ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

ΥΓ: Αρκετές επικρίσεις δέχθηκε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, υπουργός Ναυτιλίας σήμερα και υπουργός Δικαιοσύνης κατά τή πρώτη θεαματική με ελικόπτερο απόδραση των Παλαιοκώστα και Ρεζάη। Ακόμα και συνάδελφοί του γαλάζιοι υπουργοί και βουλευτές άφησαν σήμερα τις αιχμές τους εναντίον του, ακόμα - λένε - και στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ όμως της περιόδου Παπαληγούρα και Δένδια ποίοι άλλοι είχαν διατελέσει υπουργοί Δικαιοσύνης; Ποίοι άλλοι είχαν επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Υπήρχε μεταξύ τους συνεργασία για την αποτροπή της τραγελαφικής απόδρασης; Μήπως είναι μεγάλο το βάρος για τον Αναστάση Παπαληγούρα να του φορτώνουμε όλες τις ευθύνες για ότι συνέβει σήμερα (22 ) Φεβρουαρίου 2009 όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα απείχε από την κυβέρνηση; Και τέλος-τέλος μήπως και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε τα κότσια για ανάληψη του μεγαλύτερου βάρους της ευθύνης; Για να υπάρχουν όμως κότσια, πρέπει να υπάρχει και ευθυξία. Για να υπάρχει ευθυξία, πρέπει να υπάρχει και μπέσα. Για να υπάρχει μπέσα πρέπει να υπάρχει και κάτι ακόμα...