Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο nextok το οποίο αναφέρεται στην έναρξη δρομολογίων από Πειραιά προς Ηράκλειο με πλοίο της MIG, από παραπληροφόρηση αναφέραμε ότι οι διαφημιστικές αφίσες της εταιρίας στη Κρήτη έχουν καταστραφεί σε μεγάλο αριθμό। Ωστόσο από την πλοιοκτήτρια εταιρία μας ανέφεραν ότι δεν έχουν αναρτηθεί διαφημιστικές αφίσες। Ζητούμε συγνώμη। Θεοδοσία Κοντζόγλου

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η αγωγή, που άσκησαν οι εταιρείες «ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» και «ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε.» κατά της ΕΣΗΕΑ για την απεργία, που κήρυξε στον ρ/τ σταθμό «ALPHA» την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009.Με την ίδια απόφαση (υπ' αριθμ. 657/2009) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών), που εκδόθηκε χτες κηρύχθηκε επίσης ως μη νόμιμο το αίτημα της ιδιοκτησίας που επιχείρησε να απαγορεύσει στην ΕΣΗΕΑ να πραγματοποιήσει κάθε μελλοντική απεργία για τα θέματα αυτά (απολύσεις, εθελούσια κ.λπ.).Βασικός μάρτυρας κατά της εργοδοσίας ήταν ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τσαλαπάτης, που απαντώντας στις ερωτήσεις του Νομικού Συμβούλου της Ένωσης, Λ. Μπελίτση, τεκμηρίωσε ότι δεν υφίσταται ζημία, όπως υποστήριζε ο «ALPHA» ζητώντας και αποζημίωση, καθώς οι αποφάσεις του Ρ/Τ σταθμού για τις απολύσεις και τη δήθεν εθελουσία είναι απολύτως καταχρηστικές.Με την απόφαση κρίθηκε ότι δεν υφίσταται άμεσο έννομο συμφέρον των εναγουσών για δικαστική προστασία, “αφού η αγωγή δεν αναφέρεται σε ενεστώσα πραγματική κατάσταση και ουδεμία βλάβη απειλείται εναντίον αυτών, δεδομένου ότι η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της απεργίας”.Παράλληλα, ο «ALPHA» υποχρεώνεται να καταβάλει ακόμη και τη δικαστική δαπάνη λόγω (όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση) της ήττας του.

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΕΝΑΠ

Επεισόδια και χημικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Υπουργείο Ναυτιλίας όταν περίπου εκατό εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης Περάματος, επεδίωξαν να συναντήσουν μαζικά τον υπουργό Αναστάση Παπαληγούρα προκειμένου να αποσπάσουν δέσμευση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι λιμενικοί τους κτύπησαν απρόκλητα και τους έριξαν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και στη συνέχεια έρριψαν χημικά-δακρυγόνα. Η χρήση των χημικών έγινε μέσα από την είσοδο του ΥΕΝΑΠ με αποτέλεσμα τα αέρια να διασκορπιστούν σ’ όλους τους ορόφους του υπουργείου. Από την πλευρά των λιμενικών, ο ίδιος ο Αρχηγός Θεόδωρος Ρετζεμπέρη, συνεχάρη τους άνδρες του Σώματος, λέγοντας τους ότι υπερέβησαν εαυτόν καθώς θα μπορούσαν και θα ήσαν δικαιολογημένοι εάν ασκούσαν βία. «Μα το Θεό την επόμενη φορά θα τους πυροβολήσουμε εάν συμπεριφερθούν με τον ίδιο προκλητικό τρόπο» ακούστηκε να λέει μπροστά στους άνδρες του ο αντιναύαρχος. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο Αρχηγός, η εκδοχή του Λιμενικού είναι ότι: Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αρχηγό για την επικείμενη διαδήλωση. Ο Αρχηγός όχι μόνον αποδέχθηκε την «επίσκεψη» αλλά συνεννοήθηκε με τον κ. Πουλικόγιαννη να ανεβούν στο γραφείο του Υπουργού μόνον δέκα άτομα. Αντί των δέκα όμως, στην είσοδο των ασανσέρ, προσπάθησαν να εισέλθουν όλοι οι διαδηλωτές με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι λιμενικοί και να ρίξουν μία κροτίδα κρότου-λάμψης. Ακολούθως ένας από τους διαδηλωτές άρπαξε το λουρί ενός λιμενικού στο οποίο ήταν στερεωμένος ένας μηχανισμός δακρυγόνων. Στην ένταση, ο μηχανισμός εξασφαλίστηκε και το χημικό έπνιξε τον κλειστό χώρο. Αυτή είναι η εκδοχή του Λιμενικού Σώματος. Πάντως ο εισαγγελέας Πειραιά παρενέβη και διέταξε ΕΔΕ προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη χρήση των χημικών μέσα σε κλειστό χώρο. Τέλος οι διαδηλωτές αποχώρησαν τέσσερις ώρες αργότερα, δηλώνοντας ότι θα επανακάμψουν δυναμικότερα στις 17 Μαρτίου.