Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο κ. Γ. Πεταλωτής και η Ελληνική ναυτιλία

Άρθρο του Γ. Σκορδίλη στο The Sea Nation
Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «δεν επανασυστήνει το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά ένα άλλο διαφορετικό υπουργείο» και κυρίως το σημείο των δηλώσεων του που αναφέρονται στο παλαιό υπουργείο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν χρήσιμο να ερωτηθούν οι παλαιοί υπουργοί του παλαιού ΥΕΝ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να μας πουν αν συμφωνούν με τις παραπάνω τοποθετήσεις.
Να ερωτηθούν ο κ. Γιώργος Κατσιφάρας, ο κ. νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο κ. Σταύρος Σουμάκης, ο νυν Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά κ. Γιώργος Ανωμερίτης κ.α. να μας πουν τι εννοεί ο κ. Πεταλωτής όταν δηλώνει ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας έτσι όπως λειτουργούσε -και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γινόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας σε διάφορες φάσεις της ύπαρξής του και τι διαμειβόταν και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις εκεί- έπρεπε να καταργηθεί».
Εκτός αν ο κ. Πεταλωτής και εκείνοι που του υπέδειξαν τι να πει αναφορικά με το θέμα αυτό πιστεύουν ότι η διεθνής επιχειρηματική πορεία Ελλήνων εφοπλιστών όπως ο κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο κ. Παναγιώτης Τσάκος, ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης, ή αυτή της οικογένειας Μαρτίνου, αλλά και πλήθους άλλων σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών, είναι προϊόν διαπλοκής και συναλλαγής με το παλαιό ΥΕΝ.
Αν πιστεύει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου πως το θαύμα της Ελληνικής ναυτιλίας να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά οφείλεται στις «ειδικές» σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Σημαιοφόρος και ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος με τον Έλληνα εφοπλιστή τότε έχουμε πολύ σοβαρό θέμα.
Στη πραγματικότητα και επειδή τελικά για το Λιμενικό Σώμα γίνονται όλα, αυτό που έχει χρέος να καταγράψει κανείς είναι πως όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς καμιά διάκριση, καταχράστηκαν στον έσχατο βαθμό τη στολή του Λιμενικού Σώματος.
Για όποιον φορούσε και φοράει τη στολή του Λιμενικού Σώματος δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχουν αργίες. Δεν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι στα μάτια όλων των πολιτικών κάθε είδους και απόχρωσης. Υπήρχε μόνο η στολή και η αποστολή. Νύχτα – μέρα.
Και οι γυναίκες και οι άνδρες του Σώματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποδέχθηκαν εθελοντικά αυτή την αποστολή και την έκαναν τρόπο ζωής και προσέφεραν τη δική τους ζωή στη διαρκεί προσπάθεια για να είναι η ναυτιλία των Ελλήνων η πρώτη και η κυρίαρχη δύναμη παγκόσμια.
Εκτός όμως από το όραμα μιας τέτοιας ναυτιλίας που το αποδέχθηκαν χωρίς στο κάτω – κάτω της γραφής να έχουν και μερίδιο από τα οφέλη του, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος δίνουν σταθερά εδώ και δεκαετίες τη μάχη για ασφαλή λιμάνια, για ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές, για ασφαλή θαλάσσια σύνορα.
Όποια αποστολή και αν τους ανέθεσαν την έφεραν σε πέρας με θυσίες και αυταπάρνηση και αν τους αξίζει κάτι δεν είναι η απαξίωση, την οποία επιστρέφουμε πίσω στον κ. Πεταλωτή και την παρέα του, αλλά ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ.
================================================
Σχόλιο: Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Γ. Σκορδίλης, δεν είναι ούτε υπήρξε ποτέ λιμενικός, ούτε γόνος οικογένειας λιμενικών. Από την μέχρι σήμερα διαδρομή, παρουσία & χρήση της δημοσιογραφικής του πένας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν αληθινό δημοσιο-γράφο, με βαθειά γνώση του ναυτιλιακού ρεπορτάζ, χωρίς προσωπικές εμπάθειες & αγκυλώσεις, ελεύθερος και ανεπηρέαστος από τα ισχυρά (εσωτερικά ή διεθνή) κέντρα εξουσίας.
Δε γνωρίζουμε προσωπικά τον κ. Σκορδίλη, αλλά η πολυετής διαδρομή του στον ναυτιλιακό χώρο, έδωσε απτά δείγματα του ήθους, της βαθειάς γνώσης & της αξίας του. Με θαλασσινούς χαιρετισμούς