Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕ- ΑΛΕΞΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Ο Ρε Αλέξης διαμηνύει.

Τον τάφο μου μην αναζητάτε
Εγώ θέλω λεύτερη γη για να ταφώ.
               (Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης)


Μια ιδιαίτερα αξιόλογη αλλά όχι και τόσο γνωστή μορφή της περιόδου της φραγκοκρατίας ήταν ο Κύπριος δουλοπάροικος και επαναστάτης Αλέξης, που αποκαλέστηκε Ρε-Αλέξης (= βασιλιάς Αλέξης).

Υπήρξε ο ηγέτης επανάστασης των Κυπρίων χωρικών και δουλοπαροίκων κατά των Φράγκων κυριάρχων.

Βασική πηγή για το Ρήγα Αλέξη (ή Ρε-Αλέξη) και το κίνημά του είναι ο Κύπριος Μεσαιωνικός χρονοφράφος Λεόντιος Μαχαιράς. Από τον Μαχαιρά έχουμε, λοιπόν, συγκεντρωμένα μερικά στοιχεία για τον Αλέξη: ήταν χωριάτης, και μάλιστα δουλοπάροικος, καταγόταν από το χωριό Κατωμηλιά (πιθανώς το σημερινό χωριό Μια Μηλιά, κοντά στη Λευκωσία, ή τη Μηλιά Αμμοχώστου) και βρισκόταν στην υπηρεσία του βασιλιά ως μέλος του σώματος των αγγελιοφόρων του.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ ΠΡΟΠΟ


"Βόμβα" το μεταναστευτικό για την Ελλάδα"

Ο Χρήστος Παπουτσής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων,

Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος


Βοηθούσε πάντοτε και με κάθε τρόπο
 τους θαλασσινούς και τους φερότανε σαν αληθινός συνάδελφος!
Ο θάνατος του καπετάν Βασίλη έπληξε σαν κεραυνός τα ήρεμα νερά της ναυτιλιακής κοινότητας κι ιδιαίτερα της τάξης των «συναδέλφων» του πλοιάρχων.Ο θάνατος του καπετάν Βασίλη έπληξε σαν κεραυνός τα ήρεμα νερά της ναυτιλιακής κοινότητας κι ιδιαίτερα της τάξης των «συναδέλφων» του πλοιάρχων.